WILLIAM J. ScoTT
ATTORNEY GENERAL "
STATE OF ILLINOIS
500 SOUTH SECOND STREET
SPRINGFIELD

August 13, 1974

No. S-801

_ COUNTIES:
Zoning Within 1 1/2
Miles of a City

Honorable John G. Satter,
State's Attorney, Liv

Pontiac Savings & Lo
Suite B-2

request for an opinion concern-
county and city aening ordinances as

e located within 1 1/2 miles of the city
arises out of the following facf.

~ situation as stated in your letter. |

"The Livingston County Board recently
passed a Zoning Ordinance which became

" effective February 1, 1974. Prior to that
date, an owner of real estate located within
1 1/2 miles of a city having a zoning ordinance
vhich took jurisdi ovexr the zoning clasei-
fication of said real estate, filed a petition
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for variance with the city planning commissicn,
8ince the real estate was not properly sub-
divided and platted, the hearing on his petition
was continued, during which intervening time
the Livingston County Zoning Ordinance went
into effect.”

Your question is whether the city planning commissioner or
the county zoning administrator has jurisdiction over the
matter,

It is my understanding that the city involved is not
a home rule unit., Hon-home rule cities and kindred municipal-
ities have no inherent powers, but have only those powers speci-
fically provided by the Illinois Constitution of 1970 or statute
and those wvhich can be reasonably implied therefrom. 1In
determining whether a given power has bsen conferred upon a
municipality by statute, the act is to be strictly construed.
City of Genesso v. Ill, B 336 111, 89,

The specific authority of a municipality to zone
within 1 1/2 miles beyond its corporate limits is set forth
in section 11-13-1 of the Municipal Code of 1961 (I1l. Rev.

Stat. 1973, ch. 24, par. 1l1-13-1), which provides in part

| as fol.lm: '

- "% & * The powers enumerated may be
exercised within the corporate limits or within
contiguous texritory not more than one and one-half
miles beyond the mgo:ate limits and not included
within any municipality * * ¢ No municipality shall
exercise any power set forth in this Division 13
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outside the corporate limits thereof, if the
county in which such municipality is situated

has adopted ‘An Act in relation to county zoning',
a ed June 12, 1935, as amended. IXf a mnici—
pality adopts a zoning plan covering an area
ocutside its corporate limits, the plan adopted
shall be reasonable with respect to the area
outaide the corporate limits so that future
development will not be hindered or impaired.

If all or any part of the area outside the
corporate limits of a municipality which has been
zoned in accordance with the provisions of this
Division 13 is annexed to another munici

or municipalitiss, the annexing unit shall there~
after exerciss all zoning powers and regulations
over the annexed area, ¥ ¢ & *

The general authority of cities and municipalities to zone
in the defined contiguous area has been swmmarized in City
IR ¢ 11 xllq Appo 3& 171 ‘t 1?5. an

*It is clear from [an analysis of the soni.nq
ordinances and the nature of the authority and
power granted in the state Acts relating to
counties and municipalities] that municipalities
were given the right to control proposed soning
problems within the 1 1/2 mile radius prior to the
adoption of county zoning orxdinances, and that
after the adoption of the county zoning ord:l.mcoso
the county zoning authority was paramount within
such area, subject, however, to the right of the
municipality by appropriate protest to require .
that any such mng:‘gr adoption of zoning
authority was requ to be legislatively enncted
by not less than 3/4 of the membexrs of the county
board., It was thus obviocusly the legislative
plan to vest in the county the right to control
son:lng within the 1 1/2 mile rxadius of the city
boundaries, subject only to the specific limitation
gmting the municipality power by adequate protest
to require the 3/4 vote referred to. This pattern
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ST, thmm )
municipality is carried out in the provisions of

ch. 34, sec. 3158 (I1l, Rev. Stat, 1971, ch. 34,

sec. 3158), where it is specifically provided

that the municipality can protest any rezoning

SELePS 0 Sheteby roquice dhat sy much re-

county board, # ¢ ¢
A municipality has no specific or general authority m
exercise continuing jurisdiction over petitions for variance
by a city, once the county has adopted a zoning ordinance.
The only authority a municipality has after a county has
adopted a zoning ordinance is to protest any proposed
variance before the county zoning authority.

I therefore am of the opinion that once the county
has adopted a zonhw ordinance, a city or village no longer
has Jjurisdiction over the granting of variances within
1 1/2 miles of its corporate boundaries. For the city to
continue to consider the petition for variance would be a use-
less act, However, there is no explicit authority for the
county zoning administrator to assert jurisdiction in the
natter. Rather, it would appear that the pexson seeking the
variance should file a new petition with, or if provided by
ordinance, transfer the proceeding to the county soning
authority.

Very truly yours,

ATTOREEY GEEERAL




